" "

Fontos határidő közeleg a visszaváltható italos dobozok, – üvegek forgalomba hozatalánál

2024. július 1-től a kötelező visszaváltási rendszerbe tartozó termékek körébe tartozó italok már csak a MOHU által lefolytatott regisztráció után hozhatók forgalomba. 2024. július 1-től országos szinten, féléves türelmi idő után elindul a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszere rövidítve DRS. A rendszer fontos szereplői a forgalmazók, akik 400m2 feletti üzletméret esetén kötelezően, egyéb esetben önkéntesen a MOHU által biztosított visszaváltó automaták segítségével vagy kézi visszavétellel fogadja vissza a hulladékot és közreműködik a fogyasztó választása esetén a visszaváltási díj visszatérítésében.
Könnyen fel lehet majd ismerni a visszaváltható üvegeket, mivel a gyártóknak el kell helyezniük egy címkét a terméken. Emellett a boltoknak is kötelező lesz a számlán/nyugtán külön sorban feltüntetni, ha egy üvegen volt betétdíj. Ehhez kapcsolódóan a Micra pénztárgépeket is be kell majd állítani, ahol ez még nem történt meg!

Amennyiben az értékesítéshez a plusz DRS díjat tapadó vagy kapcsolt tételként szeretne használni, tehát az ital mellé automatikusan az üveget is szeretne nyugtázni, akkor ennek a beállítása minden Micra típusú pénztárgépen, más-más módon, de lehetséges:

 

Micra Jota S és M, valamint Mini esetében: HASZNÁLÓI FUNKCIÓK – 04 DEFINIÁLT LINKEK LÉTREHOZÁSA menüpontot.  ( Lásd  Micra Jota S, M kézikönyv 32. o.: 3.5.4 Definiált linkek létrehozása, Micra Sento V3.2 kézikönyv 39. o. 4.6.4).
Gyűjtőként és PLU-ként is csatolhat tételt az értékesítendő gyűjtőhöz vagy PLU-hoz, de célszerű fix áras PLU-kat használni.  ( Lásd Micra Jota S, M kézikönyv 31. o.:3.5.1 PLU –k definiálása, Micra Sento V3.2 kézikönyv 33.-36 o. 4.6)

Megjegyzés: A Jota M, Jota S, Mini M, Mini S pénztárgépek összesen 256 darab linket tudnak kezelni.
Jota E és K10 pénztárgépekben a linkek száma korlátlan
.

Göngyölegek kezelése:
A Jota, Mini és K10 pénztárgépeken PLU-val történik a göngyöleg kezelés. A göngyöleg kezeléshez PLU-kat kell felvenni, majd azokat göngyölegként megjelölni. Gyűjtős göngyöleg kezelés nincs!

A pénztárgépek kétféle göngyöleg visszavételezést tesznek lehetővé:
1. Göngyölegjegy: Ezzel a funkcióval vehetőek vissza a göngyölegnek definiált termékek amiről a pénztárgép két példányos „Göngyölegjegy” adóügyi bizonylatot nyomtat. (Micra Jota kézikönyv 61. o: 15.1 Göngyölegjegy, Micra Sento V3.2 kézikönyv 12. o. 2.1.2. Göngyölegjegy)
Megjegyzés:  A göngyölegjegy készítéshez az adott fizetési módban elegendő váltónak kell lennie a pénztárgépben.
A göngyölegjegy készítéshez a Vál.1+Göngy. billentyűkkel be kell lépni a GÖNGYÖLEGJEGY értékesítési módba.

2. Nyugtán belüli göngyöleg tétel visszavét: Ezzel a funkcióval a nyitott nyugtán belül vehetőek vissza a göngyölegnek definiált termékek. A nyugtán belüli visszavételezéshez a PLU gomb megnyomása után ki kell választani a megfelelő göngyöleg PLU-t, majd elfogadni Részösszeg gombbal, végül megnyomni a Vál.1+Göngy. billentyűket a visszavét tétel rögzítéséhez. (Micra Jota kézikönyv 48. o.:8 Göngyöleg tétel visszavételezése nyugtán belül)
Megjegyzés: A pénztárgép rendelet szerint a nyugtán belüli göngyöleg visszavét, az adott áfa gyűjtő összegét nem viheti nulla érték alá a nyugtán belül! Ezért a göngyöleg visszavét tétel előtt az adott áfa körön belül rögzíteni kell tételeket a nyugtára, minimum a visszavét értékében.

A megfelelő beállításokkal kapcsolatban keresse pénztárgépes partnerét! A részletes kezelési útmutatókat ITT találja!