" "

Megállíthatatlan az önkiszolgáló kasszák terjedése

Egyre népszerűbbek a boltok önkiszolgáló kasszái és már nem csak a nagy élelemszerláncoknál találkozhatunk velük. Sokan, főleg az idősebb korosztály, azért még mindig bonyolultnak találja, de a fiatalok szívesen használják.  Persze egyre inkább  kénytelenek is vagyunk megbarátkozni ezzel a technológiával, mert van olyan nagy üzletlánc, ahol pedálul vasárnap reggel 8 órakor kizárólag az önkiszolgáló kasszák üzemelnek.

Az elmúlt évek tapasztalatait látva manapság már azoknál az élelmiszerláncoknál is megjelentek ezek a kasszák, akik eddig vonakodtak az ötlettől. Sőt ma már bútor-áruházakban is találkozhatunk velük.  Akik régebb óta használják, pozitív tapasztalatokról számolnak be: rövidebb sorok, kevesebb pénztárosra van szükség,  a korábban  kasszában ülő alkalmazottakat más munkakörökbe lehet átirányítani. Az önkiszolgáló kasszák megoldást jelenthetnek a kiskereskedelemben is súlyossá vált munkaerőhiány kezelésére is.

Hátrányok közt emlegetik, hogy az önkiszolgáló kasszák terjedésével emelkedhet a lopások száma, mert a vásárlok gyorsan megtalálják a kiskapukat: más darabszámot vagy más olcsóbb terméket ütnek be. Ezek a problémák azonban jellemzően ott fordulnak elő ahol a kassza technológiája nem elég fejlett. Az anyacégünk, az ELZAB első önkiszolgáló kasszái az év első felében kikerültek a boltokba Lengyelországban, terveink szerint hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak.”