" "

Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál minden esetben vizsgálja a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is. Gyakran előfordul, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordul elő. A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudják a vállalkozók, hogy a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell.  (forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Mire kell figyelni mérleget használó vállalkozóként?

Új mérleg esetében:

A vállalkozók egy része, de gyakran az ellenőrző Hatóság emberei sincsenek tisztában azzal, hogy 2016. október 30. óta nincs lehetőség a mérlegek nemzeti mérésügyi hatósági hitelesítéssel történő forgalomba hozatalának, vagyis nincs lehetőség hatósági első hitelesítésre. Amennyiben ezek a mérőeszközök teljesítik az EU irányelvekben előírt követelményeket, úgy gyártói hitelesítéssel kerülhetnek forgalomba. Azt, hogy mérleg teljesítette-e ezeket a követelményeket, megfelelő-e forgalomba hozatalra az EU területén, a rajta lévő CE+M jel és a gyártó által kiállított megfelelőségi nyilatkozat illetve megfelelőségi tanúsítvány igazolja. A CE-jelölést és a kiegészítő metrológiai jelölést, illetve a gyártási év utolsó két számjegyét a mérőeszközön vagy annak adattábláján jól láthatóan, olvashatóan és letörölhetetlenül kell feltüntetni. 

A fenti képen egy Dibal címkenyomtatós mérleg adattáblája látható: a 19-es szám a naptári év utolsó két számjegye, míg a 0122 szám a bejelentett megfelelőség értékelő szervezet száma. Ennek a mérlegnek a gyártói hitelesítése 2021. december 31-én fog lejárni.

Egy új mérőeszköz a záró bélyegek sértetlensége esetén hitelesnek tekinthető az adattáblán szereplő gyártási évtől számított 2. év december 31-ig (Forrás: 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet 2. melléklet)

Használt mérleg esetében:

Amennyiben az új mérleg gyártói hitelesítése lejárt vagy olyan javítás történt, ahol meg kellett bontani a záró bélyegeket/matricákat, akkor az időszakos hitelesítésről a mérleg tulajdonosának kell gondoskodni. Az időszakos hitelesítést már a nemzeti mérésügyi hatóság emberei végzik, Magyarországon ezt jelen esetben a Budapest Főváros Kormányhivatala, Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya illetve a Járási Hivatalok végzik. A mérleget, amennyiben megfelel a hitelesítési követelményeknek, új, sorszámozott tanúsító és lezáró matricákkal látja el a Hatóság valamint „Hitelesítési Bizonyítványt” állít ki. A Hitelesítési Bizonyítványon, már pontos dátum jelzi, hogy a mérleg meddig használható hiteles mérésre. A mérleg újra hitelesítéséhez javasolt mérleges szervizes szakember segítségét igénybe venni, aki a hitelesítést megelőzően leellenőrzi a mérleget, és ha szükséges, akkor elvégzi a javításokat.