" "

Nemsokára meglesznek az első engedélyek

Rövidesen kiadhatja a hatóság az első legújabb típusú online pénztárgép forgalmazási engedélyét – értesült a Magyar Idők. A szakhivatal jelenleg tizenkét készüléktípus paramétereit vizsgálja, a kasszarendszer januári kiterjesztése így nemigen ütközhet gondokba. A következő esztendő első napjáig nagyjából húszezer gazdasági szereplőnek kell belépnie a szisztémába, az érintettek legtöbbje azonban egyelőre kivár.

Célegyenesbe fordulhat az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztése, hamarosan megjelenhet ugyanis a piacon az első olyan elektronikus kassza, amely a legújabb technikai követelményeknek is megfelel. A kormányzat a tavasszal egészítette ki új elemekkel a korábbi feltételrendszert, a gyártók ezután fogtak hozzá a fejlesztésekhez. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Magyar Időkkel most azt közölte: eddig pontosan egy tucat kérelem futott be, azt pedig, hogy az egyes típusok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak, még elemzi a hatóság.

A lap ugyanakkor úgy tudja: már nem kell sokat várni arra, hogy a vállalkozások vásárolhassanak olyan gépet, amely teljesíti a legújabb elvárásokat, az egyik kasszatípus engedélyezési eljárása ugyanis a végéhez közelít. – A technikai fejlesztések komoly feladatot jelentenek a gyártóknak – mondta el érdeklődésünkre a Magyar Pénztárgép Szövetség elnöke. Novák Zoltán magyarázatként arról beszélt: a tavaszi jogszabály bizonyos pontjai a pénztárgép és az adóhivatal közötti online adatmozgás mikéntjét alakították át, ezek a részletek leginkább csak a gyártókat érintik. Más paragrafusok viszont a vállalkozásoknak tartogatnak előnyöket.

Az egyik technikai módosítás például lehetőséget teremt arra, hogy a gazdasági szereplő minden további nélkül eladhassa gépét, vagy esetleg bérelhessen készüléket. Más újítások eközben a szervizelést könnyítik meg. Az aktuális kereskedelmi viszonyokról szólva Novák Zoltán rámutatott: a vásárlók egyelőre csak a régebbi feltételrendszernek megfelelő pénztárgépek közül válogathatnak. Különösebb érdeklődés jelenleg nincs is a piacon, rohamra az elnök szerint november, december táján lehet számítani.

szalon

Ennek pedig az az oka, hogy a következő év első napjától a plasztikai sebészeknek, a diszkótulajdonosoknak, a ruhatisztítósoknak, a karcsúsító szalonoknak, valamint az autószervizek üzemeltetőinek és a gépjárműalkatrészek kereskedelmével foglalkozó gazdasági szereplőknek is csatlakozniuk kell az online kasszarendszerhez. Az eredeti határidő szeptember utolsó napja volt, mivel azonban új feltételeknek megfelelő gépet még nem dobtak piacra a gyártók, a kormányzat három hónappal későbbre tette a dátumot. Az érintettek körének kiterjesztésétől egyébként komoly eredményeket remél a kabinet. Elsősorban azt, hogy a húszmilliárdosra becsült állami bevételtöbblet mellett újabb ágazatokban szorul vissza az adóelkerülés.