" "

Nyár végén jöhet a kasszaroham

Négy év alatt 250-300 milliárd forintot fialhatnak a kincstárnak az online pénztárgépek – írja a Magyar Idők. Sok ezer vállalkozásnak kell szep­tember végéig online pénztárgépet üzembe állítania, a legtöbben viszont még csak a kínálat feltérképezésénél tartanak.

Többen azért döntöttek egyelőre a kivárás mellett, mert a gyártók új készülékek fejlesztésébe fogtak, és még az sem dőlt el, hogy ad-e az állam támogatást a gépbeszerzéshez. Az ugyanakkor valószínű, hogy a rendszer kiterjesztése újabb tízmilliárdokat hozhat az államnak, így a kasszarendszer négy év alatt akár háromszázmilliárdot is fialhat a kincstárnak.

Egyre gyakrabban keresik fel a honi pénztárgép-forgalmazókat a masszőrök, a plasztikai sebészek, a diszkótulajdonosok, a ruhatisztítósok, mellettük az autószervizek üzemeltetői, valamint a motor- és autóalkatrésszel kereskedő vállalkozások képviselői. Az érintettek érdeklődése nem véletlen, szeptember utolsó napján ugyanis már nekik is az adóhivatallal állandó elektronikus kapcsolatban álló online kasszát kell működtetniük az üzletükben, boltjukban vagy műhelyükben. – Az ügyfelek legnagyobb része egyelőre csak érdeklődik, a feltételek felől kérdezősködik. Nagyon úgy fest, hogy – mint oly sok esetben – a nagy roham ezúttal is a határidő előtti utolsó hetekre marad – mondta a lapunk kérdésére a Magyar Pénztárgépszövetség elnöke. Novák Zoltán ugyanakkor megjegyezte: a várakozók két alapos ok miatt is halogathatják a készülék megvásárlását. Az egyik indokot az adhatja, hogy a közelmúltban megváltozott a pénztárgépek műszaki feltételeit részletező jogszabály, ezek nyomán a gyártók módosítanak készülékeiken és – az eddigiek mellett – új darabokat dobnak piacra. – Az egyik technikai módosítás lehetőséget teremt rá, hogy a kassza tulajdonosa minden további nélkül eladhassa készülékét, más rendeleti módosítások pedig a szervizelést könnyítik meg – magyarázta az elnök. Mint mondta, a módosított pénztárgépek engedélyezési eljárása július elején indulhat meg, a felhasználói igényekhez az eddigieknél jobban igazodó készülékek ezután jelenhetnek meg a piacon. Némely vállalkozások ezekre a kasszákra várnak, mások viszont azt szeretnék megtudni, hogy támogatja-e majd az állam a készülékek beszerzését.

A pillanatnyi piaci viszonyokról szólva Novák Zoltán arról beszélt, hogy manapság is pénztárgépek sokaságát kínálják az idehaza működő forgalmazók, s akár már százezer forint körüli összegért beszerezhetők a megfelelő eszközök. Emellett olcsóbb ajánlatok is vannak, több helyen is kaphatók például felújított készülékek. Az elnök végezetül megjegyezte, hogy a pénztárgépek ára várhatóan a megnövekvő kereslet ellenére sem emelkedik majd, vagyis az átlagos berendezések a következő időkben is elérhetők lesznek 90-140 ezer forint közötti összegért.

A kasszavásárláson – az előzetes számítások szerint – nagyjából harmincezer vállalkozásnak kell az elkövetkező hetekben, hónapokban átesnie, az új szabályok ennyi szereplőt kapcsolhatnak be az online pénztárgéprendszerbe. A szisztémához egyébként már eddig is szép számmal csatlakoztak az előírásokat betartó gazdasági résztvevők, az országban így jelenleg nagyjából 220 ezer készülék üzemel. A pénztárgépek pedig sokszor csengetnek az államkincstárnak is. A kormányzat becslése szerint az adóhivatallal közvetlen kapcsolatban álló kasszák 2014-ben 150 milliárd forint pluszbevételhez juttathatták a költségvetést, ezt az összeget a korábban a fekete- vagy szürkegazdaságban működők fizethették be. Tavaly – a becslés szerint – újabb hatvanmilliárdot hozhattak az online gépek, s némi – bizonyosan tízmilliárdos nagyságrendű – többlet idén is remélhető. A következő évben pedig önmagában csak a kötelezettek körének kiterjesztése húsz-harminc milliárddal kecsegtethet. Négy év alatt így a pénztárgépek rendszerbe állítása 250-300 milliárd forintot fialhat a kincstárnak.