" "

Senki ne kapjon felmentést az online pénztárgépek használata alól

Budapest, 2016. december 21. – A legnagyobb hazai pénztárgép-forgalmazó azt szorgalmazza, hogy ne legyenek kivételezett szakmák az online pénztárgépek területén. Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond ügyvezetője szerint üzenetértékű, hogy a plasztikai sebészeknek is kötelező lesz az online pénztárgépek használata január elsejétől, de szerinte az ügyvédekre, orvosokra és akár fodrászokra is ki kellene terjeszteni a rendelet, még akkor is, ha ez konfliktusokkal jár.  A Micra-Metripond „Jota” készüléke megkapta a forgalmazási engedélyt, és a közeljövőben várja újabb 5 új típusú pénztárgépének engedélyét is.  

A piacvezető forgalmazó ügyvezetője felhívta mindazok figyelmét, akiknek a jövő év elejétől online pénztárgépet kell használniuk, hogy ne halasszák az utolsó pillanatra a pénztárgép megvásárlását.  – „A hatályos jogszabály szerint az 50 ezer forintos állami támogatást csak azok kaphatják meg, akik az év végéig üzembe is helyezik az új típusú online kasszát– mondta Novák Zoltán.  A forgalmazók adatai szerint üzembe helyezési kódot már sokan kértek, de a szolgáltatók egyelőre nem sietnek a megrendeléssel.

Az ügyvezető szerint fontos tudni azt is, hogy január elsejétől már csak olyan pénztárgépet lehet üzembe helyezni, amely megfelel a legújabb előírásoknak. Ezeket akár el is lehet majd adni, mert az adóellenőrző egységüket már át lehet írni egy újabb tulajdonos nevére, és korlátlan ideig használhatók.  A régebbieket még öt évig lehet üzemeltetni, ha a forgalmazó nem szerzi meg rájuk a legújabb engedélyt jövő tavaszig.  Tehát annak sem kell kétségbeesnie, akinek nem a legújabb típusú pénztárgépe van.

Novák Zoltán a jövőről azt mondta, a közteherviselés azt jelenti, hogy mindenkinek adót és járulékot kell fizetnie, mert csak így lehet üzemeltetni és fejleszteni a közszolgáltatásokat.  Ezért időszerű lenne bevonni nem csak a szolgáltatókat, de az akár naponta sokszázezres bevételt elérő vállalkozásokat is.  „Nyilvánvalóan sokak érdekét sérti a további kiterjesztés, és ugyanennyien lobbiznak majd ellene, de szerintünk be kell vonni azokat a szakmákat is, ahol – hasonlóan a plasztikai sebészetekhez – jellemző a pénzek zsebbe fizetése. Ez egy fodrászat esetében relatíve kis összeg, de mondjuk egy orvosi praxis vagy egy ügyvédi iroda esetében bizony több százezer forint is lehet.  Mindannyiunk érdeke, hogy ne legyenek kivételezett szakmák” – mondta az ügyvezető.